Przepis na owoce pod kruszonką

 

Za oknem jeszcze zimowa aura i z niecierpliwością wyczekuje wiosny.  W chłodne wieczory miło rozgrzać się czymś smakowitym.

 

Mam dla Was  przepis, który koniecznie musicie spróbowac, idealny na długie zimowe wieczory.  Jest banalnie prosty i zawsze smacznie wychodzi. Składniki można mieszać w dowolnej kolejności i stylu. Poza tym jest to deser, w którego przygotowaniu mogą brać udział dzieci.

Starsze pociechy mogą pomóc w ważeniu składników,  przy tej okazji możemy potrenować z dziećmi mierzenie i ważenie, jakie liczby są mniejsze, a które większe lub dodawanie. Młodszym (takim dwuletnim 🙂 ) najlepiej przygotować odmierzone proporcje w osobnych pojemnikach.

 

Składniki:

175 g mąki

50 g cukru

125 g masła + jedna łyżka

50 g płatków owsianych

50 g płatków migdałowych

50 g mielonych migdałów

10 śliwek

3-4 jabłka

cynamon

Wykonanie:

 

Mąkę, maslo,płatki owsiane oraz migdałowe, mielone migdały mieszamy razem w rękach, aż powstaną w miarę jednolite okruszki.

 

Obieramy jabłka i kroimy na ćwiartki (ósemki), śliwki rownież kroimy w ósemki. W garnku roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy jabłka i śliwki do momentu, gdy zaczną się robić miękkie  (ok 5 min). Dodajamy łyżeczkę cynamonu i cukier (opcjonalnie) oraz mieszamy wszystko razem. Ja dodaję odrobinę cukru tylko, jeżeli jablłka są bardzo kwaśne .

 

Gdy owoce są już gotowe przekładamy je do płytkiego żaroodpornego naczynia i posypujemy przygotowanym wcześniej ciastem. Całość pieczymy w piekarniku o temperaturze 200 stopni przez około 30 min.

 

Tak przygotowane owoce pod kruszonką najlepiej smakują jeszcze ciepłe i podane z lodami waniliowymi. PYCHA 🙂