Wspólne wypieki to miła i słodka tradycja w okresie Świąt. Pozwala dzieciom, w formie zabawy, zaangażować się w przedświąteczne przygotowania.

Pierniczki to już standard, korzenny zapach nadaje świątecznego nastroju w domu dzięki temu, że długo utrzymują świeżość można je zrobić z dużym wyprzedzeniem. Pięknie prezentują się na choince nadając jej unikalnego charakteru.

My dość późno zabraliśmy się za ich pieczenie dlatego zrobiliśmy również inne ciasteczka, które zaraz po upieczeniu nadają się do jedzenie.  Jak tylko ostygły praktycznie zniknęły z talerza. Po raz pierwszy z polecenia Babci zrobiliśmy austriackie Vanilliekipferl.

Ciasteczka pieczone są tradycyjnie w Austriackich domach i zanoszone jako podarunek w okresie Bożego Narodzenia.

Oto dwa proste i szybkie przepisy na świąteczne wypieki:

 

                                                                        Vanilliekipferl

 

 

Składniki:

280 g maki

200g masła w temperaturze pokojowe

100g mielonych migdałów lub orzechów

80g cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

Do posypania cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym

 

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na godzinę czasu, aż ciasto stwardnieje.

Po wyciagnięciu z lodówki podzielić ciasto na mniejsze kawałki i z nich utworzyć wałeczki takie jak na kopytka. Grubość tych wałeczków zależy od ciebie my robiliśmy je na ok 0.5 cm do 1 cm. Czyli w zależności jak wyjdą dzieciom.

Do nagrzanego piekarnika do 170 stopni wkładamy blaszkę z ciasteczkami na ok 10 min.

 

 Pierniczki

 

Składniki:

2 szklanki maki pszennej

2 łyżki miodu

¾ szklani cukru

1 ½ sody oczyszczonej

10 g przyprawy do piernika

1 łyżka masła

1 jajko

1/3 szklanki ciepłego mleka

 

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę. Miód delikatnie podgrzać w garnuszku lub włożyć do mikrofalówki.  Wlać rozgrzany miód do mąki i wymieszać. Następne dodać sodę, przyprawy, cukier,jajko, masło , pomału dolewać mleko i zagnieść ciasto. Wyrabiać ok 10 min. Odstawić do lodówki na ok 15 min. Ciasto rozwałkować na ok 0.5 cm i wycinać foremkami do ciasteczek.

Można je ozdobić orzechami, ziarenkami słonecznika i żurawiną lub posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać mielonymi orzechami. Ewentualnie udekorowac lukrem lub roztopiona czekolada. Rodzaj dekoracji powinniem byc dostosowany do wieku dzieci.

 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec  przez ok 10 do 15 min.

 

Po wystudzeniu, pierniczki włożyć do pojemnika i szczelnie zamknąć, żeby zmiękły.

 

Dla spóźnialskich oto mała sztuczka….. do pudełka włóżcie skórkę z jabłka lub pomarańczy. Oczywiście skórkę wymieniajcie codziennie, do póki pierniczki nie zmiękną.