No i tak…. LATO w pełni 🙂

Najpierw nie możemy się doczekać upalnych, słonecznych dni, a gdy już są narzekamy, że j estza gorąco. Jednak zdecydowanym plusem tego sezonu jest obfitość warzyw i owoców, z których można wyczarować smakowite potrawy.

Mam dla Was dwa proste przepisy, które pomogą się Wam ochłodzić w czasie upałów, a do tego są zdrową przekąską. Lody, które zrobiłam moim dzieciom były zdecydowanym hitem i ledwo udało mi się zrobić im zdjęcie zanim zostały porwane ze stołu.

Lody brzoskwiniowe

1 mango

2 brzoskwinie

50 ml soku pomarańczowego

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy w blenderze i przelewamy do foremek na lody. Ja użyłam 4 foremek po 80 ml każda. Jeśli wasze mają inną objętość można dodać mniej lub więcej soku pomarańczowego lub dorzucić brzoskwinie.

Lody truskawkowo-jogurtowe

250 g truskawek

110 g jogurtu naturalnego greckiego

4 łyżki syropu klonowego

Tutaj podobnie jak w przepisie powyżej jeśli wasze foremki są innej objętości można dodać więcej truskawek. Do blendowania owoców użyłam wysokiego naczynia z miarką i ręcznego blendera, dzięki czemu widziałam ile powstało płynu.

Mama nadzieje, ze Wam też zasmakują.