Przepis na owoce pod kruszonką
Za oknem jeszcze zimowa aura i z niecierpliwością wyczekuje wiosny. W chłodne wieczory miło rozgrzać się czymś smakowitym.
Mam dla Was przepis, który koniecznie musicie spróbowac, idealny na długie zimowe wieczory. Jest banalnie prosty i zawsze smacznie wychodzi. Składniki można mieszać w dowolnej kolejności i stylu. Poza tym jest to deser, w którego przygotowaniu mogą brać udział dzieci.
Starsze pociechy mogą pomóc w ważeniu składników, przy tej okazji możemy potrenować z dziećmi mierzenie i ważenie, jakie liczby są mniejsze, a które większe lub dodawanie. Młodszym (takim dwuletnim 🙂 ) najlepiej przygotować odmierzone proporcje w osobnych pojemnikach.
Składniki:
175 g mąki
50 g cukru
125 g masła + jedna łyżka
50 g płatków owsianych
50 g płatków migdałowych
50 g mielonych migdałów
10 śliwek
3-4 jabłka
cynamon
Wykonanie:
Mąkę, maslo,płatki owsiane oraz migdałowe, mielone migdały mieszamy razem w rękach, aż powstaną w miarę jednolite okruszki.
Obieramy jabłka i kroimy na ćwiartki (ósemki), śliwki rownież kroimy w ósemki. W garnku roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy jabłka i śliwki do momentu, gdy zaczną się robić miękkie (ok 5 min). Dodajamy łyżeczkę cynamonu i cukier (opcjonalnie) oraz mieszamy wszystko razem. Ja dodaję odrobinę cukru tylko, jeżeli jablłka są bardzo kwaśne .
Gdy owoce są już gotowe przekładamy je do płytkiego żaroodpornego naczynia i posypujemy przygotowanym wcześniej ciastem. Całość pieczymy w piekarniku o temperaturze 200 stopni przez około 30 min.
Tak przygotowane owoce pod kruszonką najlepiej smakują jeszcze ciepłe i podane z lodami waniliowymi. PYCHA 🙂
Brak komentarzy