Puszyste naleśniki z sosem malinowym - dzieci je pokochają



Składniki
140g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta łyżeczki soli
2 łyżki cukru
130 ml ml mleka
1 duże jajo 
3 łyżki roztopionego masła (nieco ochłodzić) 
½ łyżeczki extraktu waniliowego

 

Wykonanie

 

Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier do dużej miski.

W osobnej misce wymieszaj razem mleko i jajko i extrakt waniliowy.

Wlej mieszaninę mleka do mieszanki z mąką i za pomocą widelca polącz składniki, aż ciasto będzie gładkie. Pozostaw ciasto na kilka minut.

Podgrzej nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu i dodaj masła klarowanego.

 

Ciasto nakładaj łyżką na patelnie i po nałożenie lekko rozpłaszcz. Ciasto możesz rozlać na patelni w wymyślne kształty. Dzieci zgadują wtedy jaki to kształt. Trochę jak patrzenie w chmury i wyobrażanie sobie co to może być.

Poczekaj, aż górna część naleśnika zacznie się pęcznieć, a następnie obróć go i usmaż z drugiej strony , aż obie strony będą złotobrązowe, a naleśnik wzniesie się na około 1 cm.

 

Podawaj z syropem klonowym, masłem i cukrem lub sosem malinowym.

 

Sos malinowy

 

250g mrożonym malin

2 łyżki płynnego miodu

 

Wykonanie

 

Do małego rondelka nalej odrobine wody, tylko do przykrycia dna. Następnie wsyp mrożone maliny i zagotuj. Powstały  płyn przetrzyj przez sitko, żeby oddzielić pestki.

Po ostudzeniu sosu dodaj dwie łyżki płynnego miodu.

 

Sos można tez użyć do budyniu czy jogurty naturalnego.

Sos można tez użyć do budyniu czy jogurty naturalnego.